Ga maar eens naar Heusden, dat is heus leuk ! Heusden is een compleet gerestaureerde vestingstad aan de Maas, compleet met haven en molens uit die tijd en terrasjes van nu. Als de Opstapbus naar Heusden rijdt schijnt de zon !

De meest landelijk route gaat –na een stuk autoweg- door het Land van Heusden en Altena, en zo kwam deze rit aan haar naam. Die landelijke route begon voor ons in Sleeuwijk en dan langs de Waal naar Woudrichem, waar in de Kerkstraat een lekkere ijs- en koffiezaak is (Baks).

Daarna via Andel en Wijk- en Aalburg verder naar Heusden. Ook hier werd de dijk opgezocht, die dan de westelijke dijk van de Afgedamde Maas is. Door die dam wordt het oude gezegde “waar Maas en Waal tezamen vloeien ligt Slot Loevesteijn” een beetje anders, maar daar tillen wij niet zo aan. Het Slot is prachtig, maar dat is weer een uitje op zich.

Eenmaal in Heusden bleken de winkels dicht op maandag, dat was wel reuze jammer, want sommige dames hadden nog niets voor de zomer en wilden dat hier even zoeken. Niet dus………Het overgeschoten budget kon gelukkig in de vele eettentjes worden weggewerkt. Heusden is gewoon mooi, vooral de omgeving van de haven, die binnen de wallen ligt.

Op de terugweg zijn we zo veel mogelijk langs de oostelijke dijk van de Afgedamde Maas gereden, langs Nederhemert en Poederoijen. Even mooi als heen maar effies anders. Heel mooi landschap zonder windmolens en hoogspanningsleidingen en lelijke industrieterreinen met plaatijzeren loodsen.

Volgend jaar weer doen ? Zéker !