Palinkje eten ?

Ook wel eens lekker, zo’n palinkje, dus vertrok de Opstapbus dinsdag 25 april 2017 richting Groot-Ammers. Paling komt immers uit het rivierenland. Hoe ? Dat werd uit de doeken gedaan door mevrouw Van Wijk van de gelijknamige vishandel en palingrokerij. Het is een indrukwekkend verhaal van hele kleine visjes die in de Sargassozee bij Bermuda worden geboren, en dan met de zeestroom naar Europa reizen om groot te groeien. Opeten mogen we maar met mate, want de volwassen dieren moeten terug naar die Sargassozee om voor kleintjes te zorgen, die dan weer met  hierheen komen. Te ingewikkeld om hier na te vertellen, kijk maar eens in de encyclopedie of op Wikipedia. De uitleg over het palingwezen werd begeleid met een smakelijk kopje koffie of thee met het bijbehorende toastje paling. En niet vergeten: vette paling is goed om te roken, maar ongeschikt voor de stoverij, daar is magere paling beter voor.

Een flink stuk wijzer en een voorraad lekkernijen rijker zette het gezelschap de tocht voort naar het naastgelegen stadje Nieuwpoort. Néé, niet het Nieuwpoort van de slag uit 1602, want dat ligt in België. “Ons Nieuwpoort” is tegenover Schoonhoven. Met stadsrechten sinds 1283 en  uitgebouwd als vesting ca. 1670 in de Hollandse Waterlinie om de rivier daar goed onder schot te houden want Lodewijk XIV was vervelend aan het doen.. Het plaatsje is opvallend goed behouden gebleven, ook omdat de vestingmuren het hoge water van de Lek goed buiten hielden. In 1973 werden restauraties gestart die in 1998 waren voltooid, en het resultaat mag er zijn. We hebben het de hele dag droog gehouden –tegen de voorspelling in- dus snel naar moeders’ pap- en palingpot !

Kees de Rooij en Harman Boot